Athina bllokon paktin e mbrojtjes BE-Tiranë

Athina zyrtare është drejt bllokimit të një Marrëveshjeje të Mbrojtjes dhe Sigurisë BE-Tiranë, pas qëndrimit intransigjent të qeverisë shqiptare në lidhje me burgosjen e kryebashkiakut etnik grek të Himarës, Fredi Beleri, shkruan e përditshmje greke “Kathimerini”. BE-ja është në proces të përshpejtimit të procedurave për nënshkrimin e marrëveshjeve me vendet e treta jashtë Bashkimit Evropian me synimin për një bashkëpunim më të mirë në fushën e mbrojtjes.Pak ditë më parë u mbajt në Bruksel një takim në nivel teknik, qëllimi kryesor i të cilit ishte lidhja e një sërë marrëveshjesh të mbrojtjes dhe sigurisë me vendet brenda dhe jashtë Evropës, përkatësisht Kanadanë, Japoninë, Gana, Moldavinë, Norvegjinë dhe Jugun. Koreja.Greqia kundërshtoi në lidhje me Shqipërinë, duke këmbëngulur se duke qenë një vend që dëshiron të anëtarësohet në BE, duhet të jetë në përputhje me acquis evropiane, e cila përfshin respektimin e shtetit ligjor si element bazë.Në këtë sfond, grekët propozuan Maqedoninë e Veriut si vendin më të përshtatshëm për të lidhur një marrëveshje të mbrojtjes dhe sigurisë me BE-në, pasi ajo ka treguar një performancë më të mirë në fushën e sundimit të ligjit, ndërsa standardizimi i forcave të armatosura në atë perëndimore (përmes pjesëmarrjes së saj në NATO) ka ecur me një ritëm jashtëzakonisht të shpejtë. Propozimi grek nuk u pranua, por as çështja e Shqipërisë nuk eci përpara, pavarësisht mbështetjes shumë të fortë nga italianët, të cilët janë edhe partneri më i afërt i Tiranës në BE, që është rregullisht një burim fërkimi mes Romës dhe Athinës.Lidhur me çështjen Beleri, pas dështimit të konsiderueshëm të kryeministrit shqiptar Edi Rama për të zgjidhur çështjen, autoritetet greke janë duke pritur për të parë deri më 25 janar, kur pritet të rifillojë gjyqi i kryebashkiakut të zgjedhur të Himarës. Në prapaskenë, megjithatë, kontaktet vazhdojnë, gjithmonë me kusht që Beleri të betohet në detyrë.Beleri u arrestua majt e kaluar me akuza për blerje votash në prag të zgjedhjeve komunale, të cilat ai i fitoi.

Burimi, Kathimerini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *